Fietstechniek

Van alle programma’s is Fiets techniek, net als Scienceclub, ook zeer uitgebreid en bijzonder leerzaam. Hier leren kinderen alles over de fiets. Elk onderdeel van de fiets komt aan bod. Deze workshop duurt 10 weken. Elke week een blok van 2 uur.

Voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar.

Fiets techniek een complete workshop.

In het kader van onze naschoolse activiteiten behoort Fiets techniek tot een van de meest complete workshops. Kinderen leren alle ins en outs over de fiets. Waarom heeft een wiel spaken, waar zijn tandwielen goed voor en waarom is de ketting zo belangrijk?

De fiets wordt compleet doorgelicht en is voor de meeste kinderen een grote ontdekkingstocht.

In welke periode Fiets techniek?

Fiets techniek is een nieuwe workshop die vooral bedoeld is om op scholen te geven. Daarvooor is de lente de meest ideale periode, omdat in deze tijd leerlingen met het fietsexamen te maken krijgen. Een leuke combinatie waar kinderen helemaal in op gaan.

Fietstechniekbox

Met de zogenaamde fietstechniekbox leren kinderen in deze workshop op een onderzoekende en actieve manier alle technische kneepjes van het fietsenmaken en fietsonderhoud. Al het nodige materiaal en gereedschap bevindt zich in deze box. Genoeg om 25 leerlingen mee aan de gang te houden. Tijdens de workshop Fiets techniek werken we met ‘Haal alles uit je fiets’, een projectwerkboek die we elke week erbij gebruiken.

Welke onderwerpen?

Talloze onderwerpen komen aan bod, zoals ‘Stel je fiets samen’ of ‘Bikewash’, waarbij het schoonmaken van de fiets en het smeren van de ketting centraal staan. Of wat dacht je van het ‘Fietsatelier’. De hele fiets wordt onder handen genomen. Een lekke band herstellen, zadelhoogte instellen, remmen en spaakspanning controleren, kettingonderhoud of stuurhoogte aanpassen. De klas wordt telkens in kleine groepjes verdeeld van 2 tot 3 leerlingen. Elk groepje werkt aan een verschillend programma-onderdeel.